czwartek, 25 luty 2021 21:32

O dobrej żywności w czystym środowisku z Gościnną Wielkopolską

z panem Marianem Poślednikiem, prezesem Lokalnej Grupy Działania Gościnna Wielkopolska, rozmawia Merkuriusz

Dorobek Gościnnej Wielkopolski jest znaczący. Co zaliczyłby Pan do najważniejszych realizacji?

Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania Gościnna Wielkopolska” jest trójsektorowym partnerstwem skupiającym dwanaście gmin oraz przedstawicieli lokalnego biznesu i organizacji pozarządowych. Stowarzyszenie ma własną, innowacyjną i wpisującą się w politykę klimatyczną misję – „dobra żywność w czystym środowisku”.  Naszym największym sukcesem jest sprawne i konsekwentne wypełnianie tej misji. Cele określone w strategii realizujemy poprzez wspieranie finansowe różnorodnych przedsięwzięć podejmowanych przez beneficjentów w czterech obszarach działania, obejmujących: inwestycje związane z kształtowaniem krajobrazu wiejskiego (stawy, rowy, zadrzewienia) oraz odnawialnymi źródłami energii, wsparcie podejmowania i rozwoju działalności gospodarczej związanej z produkcją, przetwarzaniem i/lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych, edukację w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatu, lokalnych produktów żywnościowych, tradycyjnych potraw i zdrowego żywienia,promocję walorów rekreacyjnych i turystycznych, wykorzystujących lokalne dziedzictwo przyrodnicze.Na wsparcie finansowe beneficjentów LGD „Gościnna Wielkopolska” przeznacza 12 000 000 zł.

Państwa beneficjenci korzystają z dofinansowania projektów związanych w dużym stopniu z ekologiczną żywnością oraz ochroną środowiska. Jakie przedsięwzięcia wsparła Gościnna Wielkopolska?

Z budżetu Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność wsparliśmy inwestycje związane z zakładaniem i rozwojem działalności, instalowaniem odnawialnych źródeł energii, odtworzeniem, odnowieniem i zagospodarowaniem stawów, oczek wodnych i rowów melioracyjnych, wykonaniem nasadzeń śródpolnych i przydrożnych. Zrealizowanych zostało też kilka programów edukacyjnych o tematyce ochrony środowiska i ekologii oraz zdrowej żywności. 

Część z nich została już z sukcesem zakończona, wiele operacji jest w trakcie realizacji. Te efekty bardzo nas cieszą. Wsparcie finansowe z budżetu Lokalnej Strategii Rozwoju przyczyniło się do powstania firm związanych z produkcją, przetwarzaniem lub sprzedażą lokalnych produktów. Te, które już istniały, mogły i mogą rozwijać się dzięki naszym środkom. Współpraca z organizacjami pozarządowymi zaowocowała wsparciem finansowym tematów bardzo ważnych i kluczowych w chwili obecnej:  związanych m.in. ze zmianami klimatycznymi i zdrowym odżywianiem. Grupami docelowymi byli i są mieszkańcy naszego obszaru w różnym wieku – od przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych po seniorów. Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta podczas szkoleń i warsztatów przyda się właśnie teraz – gdy na świecie szaleje koronawirus i trzeba z dużą troską i rozwagą dbać o swoje zdrowie. Możemy pochwalić się rezultatami działań związanych z tzw. małą retencją i zadrzewianiem. Na te przedsięwzięcia przeznaczyliśmy do tej pory ponad 3,5 mln złotych. Odnowiono, odtworzono lub zagospodarowano już trzydzieści trzy stawy o łącznej pojemności prawie 167 000 m3, a na kolejnych trzynastu zbiornikach prace trwają. Wykonano roboty na  rowach na odcinku prawie 18 kilometrów, a na ponad 12 kilometrach posadzono blisko dziewięćset drzew. We wszystkich tych obszarach przewidujemy dalsze działania. 

Ważnym kierunkiem Państwa działalności jest także obszar kulturowy...

Tak, zgadza się. Niestety, pandemia popsuła wiele naszych planów, ale mamy nadzieję, że w przyszłości uda nam się nadrobić zaległości. Jeszcze krótko przed koronawirusem byliśmy bardzo aktywni w tym obszarze, wsparliśmy wiele imprez w gminach członkowskich, które często tematycznie nawiązywały do dziedzictwa kulturowego naszego obszaru. Podobne plany mieliśmy również na rok 2020, niestety, nie trzeba nikomu tłumaczyć, dlaczego nie zostały one zrealizowane. Jednocześnie nie zasypialiśmy gruszek w popiele, tylko zaczęliśmy szukać innych możliwości. Przyłączyliśmy się do projektu współpracy pt. „Odrębność kulturowa łączy obszary Wielkopolski i Kujaw”, którego realizacja ma ruszyć za kilka miesięcy. W projekcie tym mamy trzech partnerów – są to również lokalne grupy działania: dwie z Wielkopolski: Krajna Złotowska i Dolina Wełny oraz jedna z Kujaw „Czarnoziem na soli”. Dodam tylko, że wszystkie trzy również z bardzo bogatym dziedzictwem kulturowym – mamy nadzieję na wymianę doświadczeń oraz na znalezienie ciekawych inspiracji do naszych przyszłych działań. Obecnie trwają jeszcze prace związane z przygotowaniem wniosku, ale już teraz mogę zdradzić, że zadania będą koncentrować się wokół dwóch naszych mikroregionów folklorystycznych: Hazów i Biskupizny. W tej chwili nie chciałbym ujawniać zbyt wielu szczegółów, ale obiecuję, że o efektach tego projektu na pewno będziemy szeroko informować, tym bardziej, że podchodzimy do znanych tematów nowatorsko i zupełnie inaczej, niż do tej pory. Żeby zaspokoić trochę Państwa ciekawość wymienię kluczowe hasła tego projektu: stół, język i strój. 

Będzie się działo, a jakie plany na najbliższe miesiące?

W zasadzie nasze działania skupiają się wokół trzech zagadnień.

W najbliższym czasie ogłosimy ostatni już nabór wniosków, który będzie miał miejsce na przełomie kwietnia i maja. W ten sposób powinniśmy zrealizować nasze cele określone w strategii.         

Z dofinansowania z budżetu LGD będą mogły skorzystać istniejące na naszym obszarze firmy prowadzące swoje działania związane z produkcją, przetwarzaniem i/lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych. Dofinansowanie rozwoju działalności gospodarczej będzie wynosić do 300 000 zł  na jednego beneficjenta.

Drugą grupę beneficjentów będą stanowiły osoby zakładające własną działalność gospodarczą o profilu związanym z produkcją, przetwarzaniem i/lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych. Premia dla tych osób będzie wynosić do 100 000 zł na jednego beneficjenta. Szczegółowe informacje o celach, zakresie i wielkości wsparcia ukażą się  na naszej stronie internetowej: www.wielkopolskagoscinna.pl. 

Kolejnym zagadnieniem, nad którym pracujemy jest przygotowanie formy i zakresu wspierania w 2021 roku lokalnych inicjatyw z naszego obszaru. 

Rozpoczynamy prace nad nową, lokalną strategią rozwoju na następny okres finansowania rozwoju obszarów wiejskich z budżetu Unii Europejskiej na lata 2021-2027. W nowej strategii zgodnie z polityką Unii będą dominować projekty związane z polityką klimatyczną. Będą to między innymi zadania w zakresie błękitno-zielonej infrastruktury, bioróżnorodności, odnawialnych źródeł energii, ale także zadania związane z dobrą, lokalną żywnością poszerzoną o zagadnienia kulinarnego dziedzictwa kulturowego oraz turystykę.

Za nami trudny rok. Czy pandemia utrudniła Państwu codzienną pracę?

Wprowadzenie stanu zagrożenia epidemicznego w marcu 2020 r. zastało biuro Lokalnej Grupy Działania w trakcie naboru wniosków. Pomimo trudności i ograniczeń w bezpośrednich kontaktach zakończyliśmy nabór w terminie i przekazaliśmy wnioski do Urzędu Marszałkowskiego.

Biuro cały czas funkcjonuje normalnie i pomimo wprowadzenia pracy hybrydowej (stacjonarnej i zdalnej) pracownicy i Zarząd są dostępni dla wnioskodawców i beneficjentów.

W pewnym sensie pandemia pokazała nam jak dobrze biuro radzi sobie z trudnymi wyzwaniami, ale jednocześnie niestety wpłynęła negatywnie na realizację Lokalnej Strategii Rozwoju. 

W 2020 r. nie mogły zostać przeprowadzone nabory wniosków na dofinansowanie podejmowania lub rozwoju działalności gospodarczej, ponieważ branże do których adresujemy naszą pomoc zostały zamknięte. Działalność stanowiąca główny dochód punktów gastronomicznych na naszym obszarze (imprezy okolicznościowe i obsługa imprez plenerowych) była praktycznie zakazana przez cały rok. Skutki ograniczeń w coraz większym stopniu odczuwają również lokalni producenci produktów żywnościowych dostarczanych do podmiotów branży gastronomicznej

Mamy nadzieję, że przeprowadzenie naborów w I półroczu 2021 r. pomoże w odbudowaniu lub wzmocnieniu podmiotów związanych z produkcją, przetwarzaniem lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych. Zasilenie szeroko rozumianej branży gastronomicznej kwotą pomocy w wysokości 3,7 mln zł powinno poprawić kondycję tej branży na obszarze Gościnnej Wielkopolski.

 

Warte uwagi

Organizujemy eventy firmowe

event1

Dom Wydawniczy Netter – wydawca magazynu Merkuriusz Polska prowadzi również działalność w obszarze organizowania konferencji, zjazdów, jubileuszy oraz „lecia” firm. Możemy pochwalić się ciekawymi rozwiązaniami, pełnym oddaniem w realizację danego projektu i fantazją. Najważniejszy dla nas jest zleceniodawca i to jemu służymy całą naszą wiedzą, dlatego uważamy, że warto być właśnie z nami.

Więcej…

 © Merkuriusz Polska | Redakcja: tel. +48 501 180 575, +48 515 079 888, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.